2010-03-04

En legend är avslöjad!

Vissa historier går inte att berätta utan att börja från början ( det gäller väl iofs de flesta)... denna tog sin början en grå marsdag 1750. "På en hal klippa strax norr om Gotheborg kunnde en hukad figur skönjas. Man kunde tro att det var en synvilla men en närmare granskning avslöjade den lilla håven vid figurens sida och det besvikna mummlandet förtäljde att något märkligt just inträffatt". Ungefär så beskrev dåvarande tullmästare Micael Finn scenen han bevittnade denna ödesmättade torsdag på Krossholmens västsida. Senare skulle det framgå att den hukade gestalten varit ingen mindre en självaste botanikern och zoologen Carl von Linné. Denna dag (som senare kommit att kallas den mest underskattade torsdagen i biologins historia) presenterade ett nytt djur sig för vetenskapen. Carl skrev i sin tummade anteckningsbok " ... ehuru den är liten och grön för att den ej skola synas äro för mig okänt, men från denna dag skola den bära namnet Pandalus mongo." 

Flera hundra år senare och med ett kusligt sammanträffande befann sig en annan hukad gestalt på nästan exakt samma plats. Nu rådde en annan stämmning ty nu skulle månader och års hårt arbete, efterforskningar och förfining äntligen testas. Roger Andersson kisade mot söder, där man i diset kunde man skönja siluetten av Älvsborgs fästning. Han tittade ner i sin hand där han nyss knutit på det allra första exemplaret av den perfekta imitationen av P. mongo. "Den här är för dig Carl" sa han samtidigt som han med en van rörelse rullade ut linan över vattnet.

Mongoräkan var född. Resten är ju historia och numera vet ju alla (eller i alla fall några stycken) att denna till synes enkla fluga är lika dödligt effektiv som den är bespottad och hånad. Feskebloggarna är inte lite stolta över att som första blogg kunna presentera en bild på denna unika fluga!


Som om inte detta var nog kan vi med glädje även presentera den alldeles nya 2010 års variant på Mongoräkan! Framtiden får utvisa om den kan leva upp till de högt ställda förväntningarna som dess föregångare byggt upp. Båda flugorna är givetvis presenterade under rubriken "Senaste flugan".

//Robert

3 kommentarer:

  1. Hej på er och grattis till en snygg sida. Den omtalade Mongo Räkan är inte vacker att skåda men tro mig eller ej den funkar har tästat gubbens monster själv.Vi hörs....MVH Ebbe.

    SvaraRadera
  2. Tjenare Ebbe! Va, trevligt att du hittat hit =0). Har hört ryktesvägen att du har en del literära ambitioner, kanske vill du bli en av feskebloggarna? Tror nog att vi har en öppning där faktiskt :). I så fall så kan du väl säga till farsan så ser vi till att du får alla upgifter du behöver.

    Ha det gött!
    Robert

    SvaraRadera
  3. Om för många använder Mongoräkan får vi nog höja minimåtet på öring om vi skall ha något att fiska på. Ha det gött farsan

    SvaraRadera